Lokal evidens
Lokal evidens är en central del av evidensbaserad praktik och handlar om att anpassa forskningsresultat till den lokala kontexten och patientgruppen.
Allt börjar med ett bekymmer
Lokal evidens handlar om att systematiskt utvärdera ditt dagliga psykologarbete för att bättre förstå vad du och dina kollegor gör som fungerar.
En viktig aspekt av lokal evidens är att utgå från verkliga problem som du och dina kollegor stöter på i ert dagliga arbete. Era utmaningar kan spänna över flera områden som alla kan vara i fokus för utveckling av lokal evidens:
– Bibehålla klienters engagemang i behandlingarna
– Hantera inflödet av nya klienter
– Upprätthålla ett gott samarbetsklimat med kollegor
Vad behöver vi ta reda på?
En central del i evidensbaserad praktik är att kunna skapa relevanta frågeställningar.
Ta ställning till om en del av de problem ni möter i verksamheten kan underlättas genom att få svar på vissa frågor. Efter en stunds funderingar kanske ni landar i att dessa frågor är mest angelägna just nu:
– Varför gör ingen av mina patienter sina hemuppgifter?
– När borde jag avsluta mina patienter?
– Varför slutar alla psykologer på min mottagning?
Vilka frågor kan vi besvara?
Att stärka den lokal evidensen innebär att arbeta på gräsrotsnivå för att utveckla verksamheten i stort. Börja hellre med något litet som faktiskt går att förstå och bygg sedan vidare från det.
Precis som i forskning behöver frågeställningar som handlar om den kliniska praktiken vara tydliga och konkreta. Helst ska det vara uppenbart hur ni ska gå tillväga för att få svar på era frågeställningar.
En möjlighet att utvecklas
Genom att besvara relevanta frågor med tydlig koppling till vardagliga utmaningar så skapas en feedback-loop av värde både för dig och dina klienter.
Att jobba med lokal evidens gör den kliniska vardagen enklare och mer meningsfull. Du lär dig mer och utvecklas som kliniker.